Houtwormbestrijding

Houtwormen of houtaantastende insecten zijn grofweg te verdelen in twee groepen: nathoutboorders en drooghoutboorders. De nathoutboorders tasten hout in het bos aan, bijvoorbeeld staande ziekelijke bomen en pas gevelde bomen. Ze kunnen hun levenscyclus nog wel volbrengen in verwerkt hout, maar planten zich hier niet in voort. Ze kunnen dus wel een behoorlijk aantal uitvliegopeningen veroorzaken. Binnenshuis vormen deze insecten geen enkel gevaar. De drooghoutboorders tasten verwerkt hout aan. Vooral hout, wat verwerkt is in panden en opslagplaatsen wordt vaak door drooghoutboorders ernstig beschadigd. De meest voorkomende droog houtboorders zijn de gewone houtwormen, de grote houtwormkever (ook wel de bonte knaagkever genoemd), de spinthoutkever en de boktor. De larven kunnen de bouwkundige staat van een pand dermate verminderen, dat een bestrijding niet meer kan worden uitgevoerd en alleen nieuwbouw een goed alternatief is.

Levenswijze van houtwormen

De larve van houtwormen zijn vaalwit van kleur en kunnen 7 mm lang worden. Hij boort gangen in het hout, en kan daarmee houtconstructies, vloeren, meubels en andere houten voorwerpen beschadigen of vernielen. De voorkeur van de houtwormlarve gaat uit naar de zachtste delen in het hout, hetgeen meestal de zomerjaarringen zijn. Boormeel uit de gaatjes duidt erop dat er levende larven aanwezig zijn in het hout. De houtwormen komen alleen voor in hout dat ten minste 10% vocht bevat en hebben voorkeur voor koudere plekken. In goed verwarmde en geisoleerde woningen komen houtwormen dan ook bijna nooit voor.

Houtwormen Bestrijding

Bij aantasting door gewone houtwormen is het voldoende om het te behandelen hout goed af te borstelen. Eventueel zwaarder aangetaste delen kunnen met een staalborstel behandeld worden. Hierna kan het bestrijdingsmiddel worden aangebracht. Dit gebeurt door een bespuiting onder druk. Het insecticide dringt diep door in het hout, zodat de larven gedood worden. Wij beschikken over de juist produkten om u snel van uw houtwormen te verlossen.

Onze tarieven voor houtwormbestrijding; vanaf €7.50 per m². Neem contact op voor de mogelijkheden!

Last van houtwormen? Neem direct contact met ons op!


DIRECT CONTACT OPNEMEN VOOR HOUTWORMBESTRIJDING